FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI GULA DI PT. MADUBARU (MADUKISMO) YOGYAKARTA

Authors

  • Abdul Syafri
  • Ignatius Suprih Sudrajat

Keywords:

Production Factor, Cobb Douglas Function, Sugar, PT. Madubaru

Abstract

The research aims to find out the factors of sugar production in PT. Madubaru Yogyakarta with the title of factors that affect the production of sugar in PT. Madubaru Yogyakarta. Research conducted at PT. Madubaru Tirtonirmolo, Kasihan, Bantul, Daerah Istimewa Yogyakarta. Site selection is Purposive with the consideration that PT. Madubaru is the only Sugar and Alcohol / Spirtus factory that is tasked to succeed the national food procurement program, especially sugar in DIY. The method of analysis used is quantitative analysis. Quantitative analysis in this research use Cobb Douglas production function with Ordinary Least Square method to see the effect of predetermined variables on sugar production of PT. Madubaru. The result of F-test for all four factors together shows that all four factors together influence to sugar production in PT. Madubaru. Meanwhile, to test each factor of production by using t-test and t-table test criteria, only one factor of production has real effect on sugar production that is rendemen.. Based on the results of regression analysis with OLS estimation, it can be concluded, The test results together there are four factors of production that affect the level of real α = 0.05 to sugar production in PT. Madubaru. These factors, namely the amount of sugar cane and auxiliary materials, rendemen, total labor and machine hours. And partial test results obtained that the yield of real effect on sugar production in PT. Madubaru

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arsyad, Azhar. 2008. Media Pembelajaran. Jakarta: PT Raya Grafindo Persada

Churmen, Imam. 2001. Menyelamatkan Industri Gula Indonesia Edisi 1. Jakarta : Millenium Publisher.

Fitriani, Sutarni, dan Luluk I., 2013. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi, Curahan Kerja dan Konsumsi Petani Tebu Rakyat di Provinsi Lampung. Jurnal Ilmiah ESAI Volume 7. No 1, Lampung.

Gujarati D dan Zain S. 2003. Ekonometrika Dasar. Jakarta: Penerbit Erlangga.

Kementrian Pertanian Republik Indonesia “Outlook Tebuâ€. 2016†7 juni 2018. http://epublikasi.setjen.pertanian.go.id/arsip-outlook/75-outlook-perkebunan/418-outlook-tebu-2016

Miller, R. J and Roger E Meiners. 2000. Teori Mikroekonomi Intermediate. Jakarta: PT. Raja Grafindo Persada.

Putra, Ibnu Sabill Adi. 2012. Faktor – Faktor Yang Berpengaruh Terhadap Rendemen Tebu Studi Kasus Di Pabrik Gula Toelangan Sidoarjo Jawa Timur [Skripsi]. Jurusan Agribisnis. Fakultas Pertanian. Universitas Pembangunan Nasional “Veteranâ€.

Rahman, Ahmad Zaki. 2013. Analisis Faktor-Faktor Produksi Gula Di Pabrik Gula Cepiring, Kabupaten Kendal Jawa Tengah [skripsi]. Bogor. Departemen Agribisnis, Fakultas Ekonomi Dan Manajemen. IPB

Rahmawati, Nofia Nur. 2016. Analisis Faktor–Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Roti [Skripsi]. Jurusan Ekonomi Pembangunan. Fakultas ekonomi. Universitas pasundan Bandung.

Rizky, Savitri Widyastutik . 2013. Faktor-Faktor Yang Memengaruhi Produksi Gula PTPN VII (Persero). Bogor : Jurnal Manajemen & Agribisnis, Vol. 10 No. 3, November 2013.

Rosari, Vinta. 2013. Analisi Fungsi Produksi cobb Douglas Pada Pabrik Gula [Skripsi]. DIY : Jurusan Managemen, Fakultas Ekonomi, Universitas Sanata Dharma.

Sarwono Hardjowigeno dan Widiatmaka. 2007. Evaluasi Kesesuaian Lahan dan Perencanaan Tataguna Lahan. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.

Shinta , Agustina, Pratiwi, A. R. 2011. Analisis Faktor Produksi Pabrik Gula Kebon Agung Malang. Malang : Jurnal AGRISE Volume X No. 1 Bulan Januari 2011 ISSN: 1412-1425.Siregar, Syofian. 2014. Statistik Parametrik. Bumi Aksara. Jakarta.

Soekartawi. 1990. Teori Ekonomi Produksi: Dengan Pokok Bahasan Analisis Cobb Douglas. Rajawali Pers: Jakarta.

Soekartawi. 2005. Analisa Usahatani. PT. Raja Grafindo Persada. Jakarta

Sukirno, S . 2002. Pengantar Teori Mikroekonomi. Jakarta: PT. Rajawali Grafindo Persada.

Suliyanto. 2011. Ekonometrika Terapan :Teori dan Aplikasi dengan SPSS. Yogyakarta : CV. Andi Offset

Sunaryo, T. 2001. Ekonomi manajerial : aplikasi teori ekonomi mikro. Erlangga. Jakarta

Supriyadi, Ahmad. 1992. Rendemen Tebu dan Liku-Liku Permasalahannya .Yogyakarta: Kanisius.

Suryawati. 2005. Teori Ekonomi Mikro. Yogyakarta: UPP AMP YKPN.

Susila, W.R. 2005. Pengembangan Industri Gula Indonesia: Analisis Kenijakan Dan Keterpaduan Sistem Produksi [Disertasi]. Sekolah Pasca Sarjana. IPB. Bogor.

Widarwati T. 2008. Analisis Faktor-Faktor Yang Memengaruhi Produksi Gula Di PG. Pagotan. [skripsi]. Bogor: Departemen Agribisnis, Fakultas Manajemen dan Ekonomi, Institut Pertanian Bogor

Published

2019-04-05

How to Cite

Syafri, A., & Sudrajat, I. S. (2019). FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI GULA DI PT. MADUBARU (MADUKISMO) YOGYAKARTA. Jurnal Ilmiah Agritas, 2(2), 13–26. Retrieved from https://jurnal.ustjogja.ac.id/index.php/agritas/article/view/4301

Issue

Section

Artikel

Citation Check

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>