Comparison of The Sterilization Prosess of Calcium Carbonate (CaCO3) as A Raw Material for Animal Probiotics Based on The Total Plate Count
DOI:
https://doi.org/10.30738/st.vol9.no1.a14164Keywords:
Animal probiotics, Calcium carbonate, Sterilization, Total plate countAbstract
References
Andreas, M. R. (2019). Identifikasi Bakteri Patogen Pada Jajanan Bakso Bakar Yang Dijual di Beberapa Kecamatan di Kota Medan. Universitas Medan Area.
Aprilia, D. I. (2018). Sintesis Kalsium Karbonat (PCC) dengan Morfologi Bervariasi dari Batu Kapur menggunakan Metode Pencampuran Larutan (Solution Route).
Arimbawa, Putu Eka; Santika, I. W. M. (2019). Pengaruh Suhu Terhadap Potensi Antibiotika Cefotaxime Multiple Dose Pada Bakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Bali Health Journal, 3(1), 9–15.
Azkiya, N. I., Prasetia, F., Putri, E. D., Rosiana, A., & Wardhani, S. (2017). Synthesis of precipitated Calcium Carbonate (PCC) From Lime Rock Nature Methods Caustic Soda (Studies Concentration HNO3). Jurnal ILMU DASAR, 17(1), 31. https://doi.org/10.19184/jid.v17i1.2670.
Cahyono, E., Jonas, J. F., Lalenoh, B. A., & Kota, N. (2019). Karakterisasi Kalsium Karbonat (CaCO3) Dari Cangkang Landak Laut (Diadema setosum). Jurnal FishtecH, 8(1), 28–34. https://doi.org/10.36706/fishtech.v8i1.7643.
Dwisari, P. (2021). Uji Angka Lempeng Total (ALT) dan Angka Kapang/Khamir (AKK) dalam Jamu Gendong Kunyit Asam di Pasar Tradisional yang Berada Di Kabupaten “X.” Universitas Sanata Dharma.
Fatiqin, A., Novita, R., & Apriani, I. (2019). Pengujian Salmonella Dengan Menggunakan Media SSA Dan E. Coli Menggunakan Media Emba Pada Bahan Pangan. Indobiosains, 1(1), 22–29. https://doi.org/10.31851/indobiosains.v1i1.2206.
Hardono, T., & Supriyadi, K. (2020). Modifikasi Autoclave Berbasis Atmega328 (Suhu). Medika Teknika : Jurnal Teknik Elektromedik Indonesia, 1(2). https://doi.org/10.18196/mt.010210.
Huyyirnah, & Fitriyani. (2020). Metode penyimpanan bakteri vibrio alginolitycus dan Vibrio harveyi dalam media tsb ( tryptic soy broth ) dan gliserol. Intgrated Lab Journal, 08(02), 91–101.
Icam Sutisna. (2020). Statistika Penelitian. Universitas Negeri Gorontalo, April, 1–15.
Indah, N. (2020). Karakterisasi Mineral Kalsium Karbonat (CaCO3 ) Pada Batuan Kecamatan Tamalatea Kabupaten Jeneponto Sulawesi Selatan. UIN Alauddin Makassar.
Indrayati, S., & Akma, S. F. (2018). Peranan Monosodium Glutamat Sebagai Media Penyubur Alternatif Pengganti Brain Heart Infosion Broth (BHIB) Untuk Pertumbuhan Bakteri Escherichia coli. Prosiding Seminar Kesehatan Perintis, 1(1), 1–6.
Jie, P., & Zhiming, L. (2019). Influence of temperature on microbially induced calcium carbonate precipitation for soil treatment. PLoS ONE, 14(6), 1–17.
Nurfaidah, E., & Agustono. (2021). Teknik Penambahan Kalsium Karbonat (CaCO3) pada Pakan Udang Putih (Litopenaeus vannamei) di Kasetsart University, Bangkok. Journal of Marine and Coastal Science, 10(3), 118–123.
Nurhidayati, D., & Warmiati. (2021). Moisture Analyzer Sartorius Type MA 45 Sebagai Alat Uji Kadar Air Gelatin Dari Tulang Kelinci. Majalah Kulit Politeknik ATK Yogyakarta, 20, 95–101.
Nurul Muzayyanah, M., Zulfah Primananda, A., Program Studi S, I. S., & Ilmu Kesehatan, F. (2021). Test Of Antibacterial Ethanol Extract 70% Papaya Leaves (Carica papaya L.) On Eschericia coli Bacteria. Seminar Nasional Farmasi UAD, 146–157.
Rahayu, T. N., & Hanifa, S. (2017). Potensi Cangkang Telur sebagai Sumber Kalsium dengan Pendekatan Pengaruh Sterilisasi dengan Perebusan terhadap Kadar Kalsium dan Salmonella sp. Jornal Universitas Terbuka, Jakarta, 173–181. http://repository.ut.ac.id/7310/1/15. Titi Nur Rahayu%2C Shofia Hanifa.pdf.
Ramdhana, F., & Nur, H. S. (2020). Teknik Sterilisasi Secara Mikrobiologis.
Rohmatussolihat, Ridwan, R., Sari, N. F., Fidriyanto, R., Astuti, W. D., & Widyastuti, Y. (2020). Probiotic powder production for cattle by using response surface methodology. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 591(1). https://doi.org/10.1088/1755-1315/591/1/012028.
Sari, N., Erina, Abrar, M., Wardani, E., Fakhrurrazi, & Daud, R. (2018). Isolasi dan Identifikasi Salmonella Sp dan Shigella Sp Pada Feses Kuda Bendi. Journal of Chemical Information and Modeling, 2(3), 401–410.
Tasari, S., Iqbal, & Badaruddin. (2020). Penentuan Lama Kalsinasi Kalsium Karbonat CaCo₃ dari Batu Kapur Tanjung Karang Kabupaten Donggala. Gravitasi, 18(2), 137–147. https://doi.org/10.22487/gravitasi.v18i2.15077.
Wahyuningsih, T., Sudiyanto, A., Asworo, M., Hermanto, O. Si., & Setyawan, M. (2022). Analisis Kualitas Batugamping Quarry Dan Tepung Kalsium Karbonat Hasil Produksi Pt . Sugih Alamanugroho. 3(1), 38–45.
Wardani, E., Pahriyani, A., Hardiman, I., Wiyanti, T., & Bariroh, T. (2022). Modul Praktikum Mikrobiologi-Virologi.
Wardani, T. S., & Tanikolan, R. A. (2021). Analisis Cemaran Bakteri Escherichia Coli, Salmonella Pada Depot Amiu Kelurahan Cemani Kabupaten Sukoharjo. Seminar Informasi Kesehatan Nasional., 148–157.
Yudianti, I., Suprapti, S., & Hupitoyo, H. (2017). Perbandingan Efektifitas Sterilisasi Panas Kering dan Desinfeksi Tingkat Tinggi Teknik Rebus terhadap Pertumbuhan Escherichia Coli. Jurnal Pendidikan Dan Pelayanan Kebidanan Indonesia, 2(1), 53.
https://doi.org/10.24198/ijemc.v2i1.66.
Yunus, R., Mongan, R., & Rosnani, R. (2017). Cemaran Bakteri Gram Negatif pada Jajanan Siomay di Kota Kendari. Medical Laboratory Technology Journal, 3(1), 11. https://doi.org/10.31964/mltj.v3i1.111.
Zakki, M. R., & Iswadi, D. (2021). Praktikum Kimia Dasar (Issue 1). Unpam Press. www.unpam.ac.id.
Tasari, S., Iqbal, & Badaruddin. (2020). Penentuan Lama Kalsinasi Kalsium Karbonat CaCo₃ dari Batu Kapur Tanjung Karang Kabupaten Donggala. Gravitasi, 18(2), 137–147. https://doi.org/10.22487/gravitasi.v18i2.15077.
Wahyuningsih, T., Sudiyanto, A., Asworo, M., Hermanto, O. Si., & Setyawan, M. (2022). Analisis Kualitas Batugamping Quarry Dan Tepung Kalsium Karbonat Hasil Produksi Pt . Sugih Alamanugroho. 3(1), 38–45.
Wardani, T. S., & Tanikolan, R. A. (2021). Analisis Cemaran Bakteri Escherichia Coli, Salmonella Pada Depot Amiu Kelurahan Cemani Kabupaten Sukoharjo. Seminar Informasi Kesehatan Nasional., 148–157.
Yudianti, I., Suprapti, S., & Hupitoyo, H. (2017). Perbandingan Efektifitas Sterilisasi Panas Kering dan Desinfeksi Tingkat Tinggi Teknik Rebus terhadap Pertumbuhan Escherichia Coli. Jurnal Pendidikan Dan Pelayanan Kebidanan Indonesia, 2(1), 53. https://doi.org/10.24198/ijemc.v2i1.66.
Yunus, R., Mongan, R., & Rosnani, R. (2017). Cemaran Bakteri Gram Negatif pada Jajanan Siomay di Kota Kendari. Medical Laboratory Technology Journal, 3(1), 11. https://doi.org/10.31964/mltj.v3i1.111.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Citation Check
License
Copyright (c) 2023 Henny Parida Hutapea, Febriyanny Eka Setyowati

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
- The author retains the copyright and grants the journal the right of first publication of the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 License that allows others to share the work with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in this journal.
- The author is able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book) with the acknowledgment of its initial publication in this journal.
- The author is permitted and encouraged to post his/her work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of the published work (See The Effect of Open Access).